Practice what i preach

Het duizend jaar oude Rijksmonument Kasteel De Keverberg werd tussen 2011 en 2015 herbouwd op een eigentijdse wijze. Vier jaar na de opening is de balans opgemaakt, het businessplan herijkt en werden ambities bijgesteld. Een van de conclusies was dat de toeristisch-recreatieve potentie van deze unieke locatie aan de Limburgse Maas niet ten volle benut wordt. Het aanbod dient uitgebreid te worden, er is behoefte aan meer diversiteit voor verschillende doelgroepen en het kan een tikkeltje commerciëler. En dat alles het liefst binnen een aansprekend en kloppend concept want de propositie ‘modernste kasteel van Nederland’ volstaat niet. Met die opdracht ging ik samen met enkele vrijwilligers aan de slag.
Op zoek naar het unieke van Kasteel De Keverberg, datgene dat onderscheidend is en dat tevens kan dienen als kapstok om nieuwe toeristisch-recreatieve activiteiten én communicatie op te hangen. Die kapstok werd gevonden. Want het unieke is dat Kasteel De Keverberg sinds het jaar 1.000 iedere 150 jaar een andere gedaante kreeg, ook met de herbouw in 2015. En met die verschillende gedaanten – toltoren, ringburcht, woonkasteel, schipperspensionaat, bewaarschool, etc. – bewoonden ook heel verschillende karakters Kasteel De Keverberg.
Kasteel De Keverberg. Een van de oudste kastelen van Nederland én het modernste. In 1050 ontstaan als toltoren en daarna een ringburcht, woonhuys en pensionaat. Fier centrum van de macht van het middeleeuwse Land van Kessel. Treurige, verwoeste ruïne na de Tweede Wereldoorlog. Er werd gescheiden en getrouwd, gevochten en gevierd. En wat dacht je van de bewoners. Van edelman met aanzien tot brutale baron en van zuinige zuster tot schipperskind met streken. De Keverberg is een kasteel met vele gezichten. Ieder met een eigen verhaal.
Vanuit dit verhaal ontwikkelde ik vijf personages – vijf gezichten – die centraal komen te staan in het toeristisch-recreatieve concept. Ieder personage uitgewerkt in een eigen verhaallijn, in een eigen rondleiding en in eigen arrangementen, producten, spellen, etc. Als bezoeker kun je zo zélf kiezen door wiens ogen je Kasteel De Keverberg wil gaan beleven. Bezoekers stellen hun eigen programma samen. Een volledige dag fietsen met Frits over varen met Vera. Óf anderhalf uur op pad met meester Ton en dan picknicken in de kasteeltuin. Later kom je nog een keer terug voor een ander programmaonderdeel. Bovendien is het concept ‘Kasteel met vele gezichten’ ook een kapstok an sich voor activiteiten, spellen en tentoonstellingen. Een concept van waaruit een veel breder aanbod ontstaat, de verbeelding meer wordt geprikkeld én dat mogelijkheden biedt om nieuwe activiteiten aan op te hangen én toch eenduidig te kunnen blijven communiceren. Eenheid in diversiteit.
1 Overkoepelend concept voor een grote diversiteit aan activiteiten | 5 gezichten met ieder een verhaallijn | 30 Ideeën voor arrangementen, rondleidingen, belevingen, etc.
Spot on de kern geraakt, we zijn écht enthousiast! Ivo heeft ons op een fantastische wijze door dit proces geleid. Erg knap hoe je met woorden en beelden zo scherp tot de kern kunt komen.
Ivo is een creatieve denker, die de juiste toon weet te vinden in de speeches die hij voor ons schrijft. Hij is een professional in hart en nieren.
Dankjewel! Deze basis voelt heel goed. Knap hoe jullie dat op basis van onze 'verhalen' in zo’n mooie opbouw hebben kunnen gieten. Ik ben benieuwd naar de vervolgstap.
Al snel had Ivo (projectleider via Inova) de dynamieken in onze arbeidsmarktregio door en wist daar op in te spelen. Nu de campagne van start gaat hebben we het volste vertrouwen dat we samen mooie resultaten gaan behalen!
Voor het Starterscafé Peel en Maas heb ik Ivo benaderd om de presentatie van de eerste bijeenkomst voor zijn rekening te nemen. Mede door de goede voorbereidingen van Ivo, het stellen van de juiste vragen en te zorgen voor een goede sfeer heeft hij er voor gezorgd dat ik terug kan kijken op een zeer geslaagde avond.
Dankzij de prima begeleiding van Ivo, zijn goede voorbereidingen en nuttige suggesties voor het programma heeft het PromotiePlatform Leudal een succesvolle kick off van een nieuwe koers beleefd
Wat voor ons een jarenlange worsteling was, lukte Ivo snel en goed. Omschrijven wie we écht zijn als Wicro en waarvoor we staan. Via interviews met klanten en medewerkers wist Ivo de kern boven te halen en de juiste snaar te raken in zijn creatieve vertaling daarvan.
Na jaren van groei was het tijd om onze missie, visie en identiteit te herijken. Ivo heeft op professionele wijze gegraven binnen en buiten onze organisatie en dat heeft geresulteerd in een mooi concept waarmee we vooruit kunnen.
Ivo weet als dagvoorzitter het gevraagde uit de zaal op te halen op een manier waarbij het publiek zich comfortabel voelt
Ivo heeft met veel passie en inspiratie de eerste bijeenkomst van de Coalitie van Impact van cluster Leefomgeving en Natuur bij de HAS geleid. Hij is in staat geweest om samen met ons een concept neer te zetten waarbij op een ontspannen manier met vertegenwoordigers uit het werkveld is gereflecteerd op de uitdagingen die op ons af komen en stil te staan bij de rol die we daar als HAS in kunnen spelen. Deze samenwerking smaakt zeker naar meer.
Ivo heeft de gehele planning van ons project, de meerwaarde van onze aspergeplanten op de kaart zetten, op zich genomen. Daarbij bleef hij op positieve wijze vasthouden aan het tijdsplan om de gezamenlijke deadline te halen!
Ivo kan op een strategische wijze meedenken in communicatieprocessen en de vertaalslag maken naar de benodigde acties. Met de participatietoolbox heeft hij een heel mooi hulpmiddel ontwikkeld waardoor burgerparticipatie professioneel ingericht kan worden in de diverse projecten en beleidsprocessen.
Heel fijn dat we zo snel en makkelijk konden schakelen en dat je meteen de juiste toon en snaar raakte. En dat terwijl we alleen via mail en telefoon contact hebben gehad.