Kansen veur dialekmarketing en kommunikasie

Excuus voor de mensen die geen Limburgs dialect kunnen lezen maar deze blog gaat helaas over en in het dialect. Aanleiding is het initiatief Lei – Limburgs Eige – waarmee Bart Storcken, John Theeuwen, Ralph Bongaerts en ik het dialect creatief meer in het dagelijks leven van mensen willen brengen. Om te beginnen via een Limburgs Eige dag op 15 december 2022. Maar ik zie ook kansen voor communicatieprofessionals en marketeers.

 

Want daar waar het Nederlands de taal van het hoofd is, is mijn dialect de taal van mijn hart. En dat geldt voor honderduizenden Limburgers. En toch communiceren we er niet of nauwelijks in als bedrijven en organisaties. Vreemd als we weten dat keihard moeten werken om op te vallen tussen zo’n drieduizend commerciële prikkels. Ook vreemd omdat we weten dat veel Limburgse bedrijven personeel uit de regio zoeken. En nog vreemder omdat je met communiceren in het dialect best wat beïnvloedingsprincipes van Cialdini kunt inzetten. Tot zover de aanleiding en het Nederlands 😉

 

Jao Limburgse bedriëve, instanties en euverheeje. Det laest geej good. Ut is de meuijte waerd om af en toe – of de ganse tiëd – in het dialek te kommunisere met klanten en cliënten, medewerkers of inwoëners. Cialdini – invloedriëk sjriëver euver gedrag en beïnvloeding – besjreef iërder zes belangriëke principes veur succesvolle kommunikasie: sociale bewiëskracht, autoriteit, sjaarste, consistentie, sympathie en wederkerigheid. En in ziën letste book voegde hae eenheid dao aan toe.

 

Door in ut dialek te kommunicere ken se succes hebbe via consistentie, sympathie en eenheid.

  • Consistentie: zegge was se duis en doon was se zaes. En dao consequent in ziën. Det wekt vertrouwen biej miense. Ut klinkt huël simpel maar is erg moeilijk. Want hoevuël bedriëve pretenderen neet écht Limburgs te ziën? Echt miënse oët de regio te willen hebben as personiël? Betrokken te zeen biej ut dörp, de gemeinte of de regio? En toch sjloëte ze dao neet op aan met ut belangriëkste kommunikasiemiddel, taal. Kans ein dus!

 

 

  • Einheid: dit principe van Cialdine geit d’r euver des se ein groepsgeveul creeërs. Des se iets duis wao mei se de gedeilde ideniteit van diën bedrijf of organisatie en die van dien klanten of relaties aanspraeks en expliciet maaks. En ut sjieke van ut Limburgse dialek is det ut un streektaal is. Ut Limburgs is in mien Kessel angers den in Wanssum of in Eygelshoven. Det beejt kanse. Want met de taal van die dörp of regio ken se laote zeen des se de identiteit van det gebied deils. Dao ontliëne miense vertroëwe aan. Of ze noë zake met dich wille doon of biej dich wille komme werke.

Zoëmer ens ein stukskje euver wie se succesvolle marketing- en communicatieprincipes kens inzetten in de taal van ut hert. Os Limburgs Eige dialek.

Ivo heeft de gehele planning van ons project, de meerwaarde van onze aspergeplanten op de kaart zetten, op zich genomen. Daarbij bleef hij op positieve wijze vasthouden aan het tijdsplan om de gezamenlijke deadline te halen!


Directeur Beeren Plant Products - Kartrekker kwaliteit-plus-systeem Select Plant

Ivo heeft met veel passie en inspiratie de eerste bijeenkomst van de Coalitie van Impact van cluster Leefomgeving en Natuur bij de HAS geleid. Hij is in staat geweest om samen met ons een concept neer te zetten waarbij op een ontspannen manier met vertegenwoordigers uit het werkveld is gereflecteerd op de uitdagingen die op ons af komen en stil te staan bij de rol die we daar als HAS in kunnen spelen. Deze samenwerking smaakt zeker naar meer.

Patricia de Cocq
Directeur Leefomgeving & Natuur bij HAS Hogeschool

Ivo is een creatieve denker, die de juiste toon weet te vinden in de speeches die hij voor ons schrijft. Hij is een professional in hart en nieren.

Wilma Delissen
Burgemeester gemeente Peel en Maas

Spot on de kern geraakt, we zijn écht enthousiast! Ivo heeft ons op een fantastische wijze door dit proces geleid. Erg knap hoe je met woorden en beelden zo scherp tot de kern kunt komen.

Rob Vercoulen
Directeur, NLG Buitenkansen

Ivo is in staat om zich als speechschrijver in korte tijd in te leven en de juiste snaar te raken

Roland van Kessel
Burgemeester Gemeente Cranendonck

Heel fijn dat we zo snel en makkelijk konden schakelen en dat je meteen de juiste toon en snaar raakte. En dat terwijl we alleen via mail en telefoon contact hebben gehad.

Petra
Communicatieadviseur Gemeente Ermelo

Dankjewel! Deze basis voelt heel goed. Knap hoe jullie dat op basis van onze 'verhalen' in zo’n mooie opbouw hebben kunnen gieten. Ik ben benieuwd naar de vervolgstap.

Vivian Kersten
Directeur / Eigenaar - Rendiz

Wat voor ons een jarenlange worsteling was, lukte Ivo snel en goed. Omschrijven wie we écht zijn als Wicro en waarvoor we staan. Via interviews met klanten en medewerkers wist Ivo de kern boven te halen en de juiste snaar te raken in zijn creatieve vertaling daarvan.

Evelien Fasotte
Directeur - Wicro Plastics

Na jaren van groei was het tijd om onze missie, visie en identiteit te herijken. Ivo heeft op professionele wijze gegraven binnen en buiten onze organisatie en dat heeft geresulteerd in een mooi concept waarmee we vooruit kunnen.

Martijn de Wever
Directeur / Eigenaar - 2WCF ICT Dienstverleners

“De communicatie-achtergrond van Ivo, zijn scherpe blik, de vraag achter de vraag stellen en zijn gedegen manier van rapporteren maakten het tot een hele fijne samenwerking. Daarnaast stuur je natuurlijk ook iemand op pad namens Vorkmeer en wilden we zeker weten dat hij dat deed met de juiste visie voor ogen. Dat was bij Ivo in goede handen. Zo zie je maar: opdrachten die een beetje buiten iemands kader lijken, blijken door de juiste competenties en persoonlijkheid heel erg passend. Wij zijn heel erg blij met het resultaat”.

Josine van Loon
Algemeen Manager, Welzijnsstichting Vorkmeer

De samenwerking met Ivo is bij iedere ontmoeting verrassend en innovatief, boven alle verwachtingen, in één woord: Wauw!

Eric Boekema
Eigenaar Eric Boekema Hypotheken

De visie die Ivo voor en met het nieuw gestarte Toeristisch Recreatief Platform Peel en Maas ontwikkelde, is een stevig en indrukwekkend document geworden dat ons als bestuur trots stemt. Enerzijds een gedegen basis van diepgang en anderzijds veel waardevolle, concrete suggesties om de komende jaren mee aan te slag te gaan.

Wil van Oosteren
Voorzitter Toeristisch - Recreatief Platform Peel en Maas

Bedankt voor het coachen, het meedenken en vooral voor het feit dat je bepaalde patronen vanuit een ander perspectief voor mij zichtbaar maakt! Daar haal ik altijd veel energie uit 💪🏼

Steven Vaes
Marketing & Communicatie - VEBA

Al snel had Ivo (projectleider via Inova) de dynamieken in onze arbeidsmarktregio door en wist daar op in te spelen. Nu de campagne van start gaat hebben we het volste vertrouwen dat we samen mooie resultaten gaan behalen!

Maarten Fieret
Beleidsmedewerker Onderwijs en Arbeidsmarkt - Gemeente Helmond

Ivo kan op een strategische wijze meedenken in communicatieprocessen en de vertaalslag maken naar de benodigde acties. Met de participatietoolbox heeft hij een heel mooi hulpmiddel ontwikkeld waardoor burgerparticipatie professioneel ingericht kan worden in de diverse projecten en beleidsprocessen.

Bart Mennens
Programmamanager Burgerbetrokkenheid & Lokale democratie - Gemeente Heerlen

Mooi meegenomen

18-08-2023

Waarom we niet alleen naar data en informatie (zakelijkheid) maar ook naar waarden en verhalen (ziel) moeten kijken bij strategieontwikkeling

Lees meer over Waarom we niet alleen naar data en informatie (zakelijkheid) maar ook naar waarden en verhalen (ziel) moeten kijken bij strategieontwikkeling
04-08-2023

Gemiste kans: Slechts 36,7% van de familiebedrijven maakt gebruik van hun familiale merkidentiteit

Lees meer over Gemiste kans: Slechts 36,7% van de familiebedrijven maakt gebruik van hun familiale merkidentiteit
27-07-2023

Onderzoek: Hoe beter op elkaar afgestemd heden, verleden en toekomst zijn, hoe groter de merkwaarde

Lees meer over Onderzoek: Hoe beter op elkaar afgestemd heden, verleden en toekomst zijn, hoe groter de merkwaarde
20-01-2023

Maak verbinding géén content

Lees meer over Maak verbinding géén content
25-11-2022

Kansen veur dialekmarketing en kommunikasie

Lees meer over Kansen veur dialekmarketing en kommunikasie
20-09-2022

Wat we als samenleving kunnen leren van de waarde(n) van het familiebedrijf

Lees meer over Wat we als samenleving kunnen leren van de waarde(n) van het familiebedrijf
30-05-2022

Practice what i preach

Lees meer over Practice what i preach
30-07-2021

Hoe ontworteld DSM de kans laat liggen om een betekenisvolle stap naar voren te zetten

Lees meer over Hoe ontworteld DSM de kans laat liggen om een betekenisvolle stap naar voren te zetten
20-04-2020

We zijn met wie we omgaan. Maar wat als we met bijna niemand meer omgaan?

Lees meer over We zijn met wie we omgaan. Maar wat als we met bijna niemand meer omgaan?
06-01-2020

Incentro: Naamsbekendheid over de rug van een heel dun ‘purpose’

Lees meer over Incentro: Naamsbekendheid over de rug van een heel dun ‘purpose’