in het verhaal van ons water
Door het jaar heen mag ik vele, vele verhalen ontdekken. Van locaties, bedrijven, organisaties, mensen en van alles dat een verhaal met zich mee kan dragen. En één keer per jaar neem ik jullie mee in één van die verhalen. Een verhaal dat mij geraakt of geïnspireerd heeft en waarvan ik vind dat het een groter publiek verdient. Vanwege de schoonheid ervan of vanwege de urgentie ervan.
Tijdens de eerste editie van ‘Ivo neemt je mee in het verhaal van … ‘ is dat laatste het geval. Een verhaal dat ik een podium wil bieden vanwege de nut en noodzaak ervan. En niet toevallig een thema dat een rode draad door 2022 bleek te zijn. Water. Ik werkte voor Rijkswaterstaat en daar kwam een mooie opdracht voor de aannemerscombinatie Maaskracht bij. Als partner in Sloepverhuur Limburg maakte ik een roerig goed jaar mee. Én ik mocht dagvoorzitter zijn van de conferentie ‘Mayors for a drinkable Meuse’. Dáár maakte ik kennis met het verhaal van Cees Buisman.
Hét verhaal waarin ik jullie 24 maart meeneem:
15.30 uur Gastvrij ontvangst met koffie en thee
16.00 uur Opening
16.15 uur Themalezing Cees Buisman
17.00 uur In gesprek over de lezing
17.15 uur Netwerkborrel
18.15 uur Afsluiting
Spreker: Cees Buisman
We hebben het over stikstof en klimaat maar de zorg om ons drinkwater is ook groot. Dit jaar kregen we in Limburg bijvoorbeeld al twee keer het bericht dat er even geen drinkwater uit de Maas kon worden gewonnen vanwege zorgen om aangetroffen stoffen. Maar het gaat niet alleen om de kwaliteit van ons water maar ook om de kwantiteit, de hoeveelheid beschikbaar, veilig drinkwater. Professor Cees Buisman combineert urgentie en hoop in zijn verhaal en weigert cynisch te zijn over óf we dit als mensheid gekeerd krijgen. Niet voor niets heet zijn boek ‘De mens is geen plaag’. Momenteel combineert hij zijn baan als wetenschappelijk directeur van onderzoeksinstituut Wetsus met een hoogleraar-positie bij Wageningen Universiteit & Research. Zijn onderzoek richt zich op nieuwe technologieën voor duurzame water- en energieoplossingen, gebaseerd op biologische en chemische disciplines. Buisman is gespecialiseerd in vertaling van wetenschappelijke resultaten in innovaties samen met bedrijfsleven.
Locatie: Kasteel de Keverberg
In 950 ontstaan als toltoren aan de Maas dankt Kasteel De Keverberg haar ontstaan aan het water. Daar waar de Maas bleef stromen, bleef De Keverberg zich ontwikkelen. Van toltoren tot ringburcht en van statige burcht tot vernietigd schipperspensionaat. Sinds die verwoesting in 1944 was het een ruïne. Tot in 2011 de inwoners van Kessel het heft in handen namen en zorgen dat het Rijksmonument weer een volgend hoofdstuk kon toevoegen aan haar rijke historie. In oktober 2015 opende een van de oudste Kastelen van Nederland als het modernste. Het resultaat van vier jaar werk – 35.000 uur – van tientallen vrijwilligers. Burgerparticipatie in optima forma. Een uniek gebouw met een unieke organisatie, ontstaan uit een uniek proces. Wees welkom aan de Maas bij deze bijzondere vergaderlocatie, trouwlocatie en feestlocatie.
Meld je aan
Ivo neemt je mee | Vrijdag 24 maart | 15.30 uur | Kasteel de Keverberberg, kasteelhof 4 Kessel