Een Briljante Mislukking is een goed voorbereide poging om waarde te creëren, maar met een andere uitkomst dan gepland en een leereffect.
Die definitie leerde Chief Failure Officer Paul Iske me kennen tijdens een event vorig jaar. Jaaaaaa. dacht ik toen. 90% van die definitie herken ik. Maar dat ‘én een leereffect’ dat herken ik toch veel minder na twintig jaar werkervaring. Want vaak moffelen we het verhaal van iets dat anders liep dan gepland toch het liefst snel weg. Ideaal gezien krijgt niemand er iets van mee. En anders is het fijn als we het er in ieder geval nooit meer over hebben.
Waarom is dat toch? Want als we naar de film gaan of een boek lezen dan laten we ons meeslepen in een verhaal door de ‘worsteling’ in dat verhaal. En we worden verrast of geraakt door de ‘wending’ in dat verhaal. Maar oh wee als we zelf een verhaal met een worsteling of wending hebben en ook nog eens zonder happy end. Dan hoeft niemand het te horen. Dat is zo’n gemiste kans.
Want juist die verhalen van ons struikelen zijn zo veelzeggend. Over de organisatie waarin we werken, over hoe we als team werken en over jezelf. Dus ja laat het leereffect écht liggen als je dat verhaal niet eens met elkaar deelt. En het is ook gewoon écht fijn om het er samen nog eens over te hebben, samen de lol ervan te leren inzien en dan samen ook door te kunnen. Daarom besloten Ingrid Smets en ik om juist met die verhalen aan de slag te gaan.
We ontwikkelden de teamontwikkelworkshop ‘Van struikelen naar schitteren’. In die workshop delen we het verhaal van die struikelpartij of briljante mislukking. We gaan op zoek naar wat al die verhalen samen zeggen over de kracht van jullie team. Én jullie ontdekken al wandelend ook welke archetypen er zoals een rol spelen in het verhaal van jullie team. Wat de kracht- en schaduwzijde van ieders unieke persoonlijkheid is.
Jullie versterken jullie team, hebben een hartstikke leuke dag en je ontdekt wat FAIL echt betekent. Namelijk First Attempt In Learning. Doe je mee? Aanmelden kan hier!