Niet lang geleden was ik een prins met een kasteel

Dat klinkt misschien als een sprookje maar het is echt waar. In 2014 was ik Jubileumprins Carnaval met mijn broers als adjudanten. Als drie zoons van echte carnavalsouders was dit een unieke familieaangelegenheid. En van 2011 tot en met 2017 was ik bestuurslid van de herbouw van Kasteel De Keverberg. Met 70 vrijwilligers herbouwden we een van de oudste kastelen van Nederland tot het modernste.

De rollen die ik vervulde waren tekenend voor het leven dat ik leidde. Nieuwe initiatieven ontplooien, organiseren, presenteren en als laatste vertrekken bij feesten en vergaderingen. Een leven vol kleur. Tot het moment dat er in 2018 grauwe jaren aanbreken. Jaren die me hebben gevormd tot de ondernemer die ik nu ben.

Ik vond mezelf opnieuw uit zonder mijn identiteit te verliezen. Precies datgene waarmee ik nu vele bedrijven en organisaties mag helpen.

Ivo Joosten strategieontwikkeling

Buiten versterkte mijn binnen

Terug naar het grauwe 2018. Mijn vader en broer kregen binnen vier maanden ieder de diagnose kanker. Pap overleed in juli, terwijl Jean Paul na een intense strijd in maart 2020 het leven moest loslaten. Inmiddels zaten we in een pandemie. Niet handig als je door alle gebeurtenissen wat hypochondrisch bent geworden. De natuur werd mijn toevluchtsoord. Wandelen werd mijn therapie en brainstormsessie. Op de bankjes buiten herontdekte ik de vreugde van het lezen. Ik ging gezond en zo natuurlijk mogelijk eten en drinken. En Evy leerde me hardlopen. Buiten versterkte mijn binnen. In de natuur vond ik veerkracht. Met resultaat.

In september 2020 waagde ik de sprong naar het ondernemerschap, met PJP Film & Studio maakte ik een documentaire over de impact van corona op brandhaard Kessel, met twee vrienden startte ik in 2021 Sloepverhuur Limburg én ik viel 28 kilo af. Een uiterlijke transformatie die mijn innerlijke reis belichaamt. Ik lees veel meer, sport en voeding zijn belangrijk, onderneem met focus én ik kijk hoe ik ook buiten het dorp van betekenis kan zijn. Dingen die altijd al in mij zaten – vroeger las ik de bieb leeg – maar die ik niet heb aangeboord de afgelopen twintig jaar. Ik heb me ont-wikkeld. Letterlijk en figuurlijk wikkels afgedaan. Ik bevestig misschien niet meer het beeld dat er was, vervul niet meer altijd de rol die ik speelde. Maar ik ben wel meer mezelf geworden. Door mijn identiteit te herontdekken, voeg ik een nieuw hoofdstuk toe aan mijn levensverhaal. Los van de verwachtingen van anderen, maar trouw aan mijn kern.

Ivo: Identiteit + Verhaalkracht = Ontwikkeling

En dat is precies wat ik als ondernemer doe. Ik help opdrachtgevers om vanuit de kern van hun identiteit te ontwikkelen naar een volgend hoofdstuk. Dat doe ik door empathisch verhalen te vinden, ze creatief te vormen en overtuigend te vertellen. Ik herken verhalen en hun betekenis in een stroom aan informatie en weet hoe verhalen strategisch in te zetten. Narratieve intelligentie noemen ze dat, ontdekte ik recent. Daarmee zorg ik ervoor dat mensen zich kunnen identificeren met de organisatie of de opgave waarvoor ik werk. Identificatie waardoor mensen in beweging komen. Dáár is het me altijd om te doen. Ontwikkeling. Want ben eerlijk. We willen toch allemaal iets bijzonders doen? Later terugkijken en zeggen; “toen zijn we het verhaal begonnen dat we nu nog steeds zo trots vertellen”. Dus laten we op pad gaan. Nu de veranderingen bewerkstelligen die later het verschil gemaakt blijken te hebben. 

Laten we samen geschiedenis schrijven.

Freelance strateeg, communicatieadviseur en dagvoorzitter

IVO | Strategie * Communicatie * Presentatie: mei 2019 – heden

Medeoprichter en mede-eigenaar

Sloepverhuur Limburg: augustus 2020 – januari 2023

Manager Marketing, Communicatie & Coöperatie

Rabobank Peel, Maas en Leudal: januari 2016 – september 2020 (sinds mei 2019 parttime en gecombineerd met zelfstandig ondernemerschap)

Senior Adviseur Marketing en Communicatie

Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen: november 2011 – december 2015

Communicatieadviseur

Arc Nederland: november 2008 – oktober 2011

Adviseur Communicatie & PR

Royal ZON / Fresh Park Venlo: juli 2005 – oktober 2008

Lid Raad van Advies

Stichting Limburgs Landschap | 2022 – Heden


Lid Commissie Communicatie

Openluchtvoorstelling De Zwarte Grens | 2020 – 2022


Kopman Communicatie & Sponsoring

P&M Liedjesfestival | 2018 – 2019

Na jaren met ca. 800 bezoekers lukt het ons om in 2019 1.700 bezoekers te werven.


Bestuurslid Marketing, Communicatie & Inrichting

Kasteel De Keverberg Herbouwd Rijksmonument | 2011 – 2017

70 vrijwilligers herbouwden een van de oudste kastelen van Nederland tot het modernste. Als bestuurslid was ik o.a. verantwoordelijk voor de merkontwikkeling, omgevingscommunicatie, marketingcommunicatie, inrichting en museale functie


Gemeenteraadslid namens zelf opgerichte lokale politieke partij

Gemeente Kessel | 2006 – 2010

In 2005 richtte ik samen met een compagnon de lokale politieke partij Kessels Perspectief op. Met twee  (van de elf) zetels voerden we constructief oppositie en wisten we betekenisvolle ontwikkelingen aan te jagen. Zelf was ik nauw betrokken bij de vormgeving en inrichting van de fusiegemeente Peel en Maas en was ik lid van de regionale WMO-commissie, lokale rekenkamer en commissie accommodatiebeleid.

Certified Story Practitioner, 2023-2024

Over hoe je het verzamelen en vormen en vertellen van verhalen systematisch kunt inzetten als verandercommunicatiestrategie of als interventie waarmee de onderstroom een plek krijgt in dat proces


Branding MBA in 1 Day 2023

Groeneveld Academy, 2 dagdelen


BOOST gedragsverandering 2022

Behaviour Club, 6 dagdelen


De psychologie van copywriting 2021

Unravel Research, 9 omline lessen a 1,5 uur


Strategic Brand Management 2019

EURIB, 10 dagdelen


Executive Programme Digital Communication 2017

Universiteit van Amsterdam & SWOCC, 8 dagdelen


Management Programma 2016 – 2017

TIAS school for business and society, 28 dagdelen


Mediatraining 2016

De Presentatie Groep, 2 dagdelen


Masterclass Interne Communicatie 2014 – 2015

SRM, 9 dagdelen en 2 weekends


Schrijven voor Search Engine Optimalisation 2014

Frankwatching, 2 dagdelen


Senior Communicatieadviseur 2010 – 2011

Van der Hilst, 27 dagdelen


Projectmanagement & adviesvaardigheden 2007

GITP, 18 dagdelen


Communicatie 2001 -2005

Fontys Hogeschool Eindhoven