Waarom investeren in een goed verhaal rendeert op de lange termijn
In de wereld van recreatie en toerisme is het verleidelijk om snel resultaat te boeken met kant-en-klare concepten. Neem bijvoorbeeld een interactieve game als The Floor is Lava, te koop voor zo’n 12.000 euro. Relatief betaalbaar, direct inzetbaar en daardoor aantrekkelijk voor veel ondernemers. Maar juist omdat het zo toegankelijk is, wordt het ook veelvuldig gekocht met als gevolg dat het snel zijn onderscheidende waarde verliest. En dus moet je er als ondernemer rekening mee houden dat zo’n product over pakweg twee jaar is ‘uitgespeeld’. Letterlijk én figuurlijk.
Zet dat eens af tegen het ontwikkelen van een eigen verhaal, geworteld in de lokale geschiedenis, sagen, mythen of bijzondere landschappelijke elementen. In dat proces investeer je eerst in het vinden en vormen van een uniek narratief. Pas daarna ontwikkel je een beleving, route, game of experience die helemaal voortkomt uit dat verhaal. Denk aan een legende die alleen voorkomt in jouw regio, of een vergeten stukje geschiedenis dat je opnieuw tot leven wekt.
Het verschil? Authenticiteit. Een goed verhaal is uniek, moeilijk te kopiëren en raakt bezoekers op een ander niveau. Daarmee ontwikkel je niet alleen een product, maar ook een merkbeleving die je als regio of locatie langdurig kunt inzetten. Economisch gezien betekent dit dat je investering aan de voorkant hoger is, maar dat je het concept over bijvoorbeeld zeven jaar kunt afschrijven in plaats van twee. De levensduur is langer, de exploitatieperiode ruimer, en de legitimatie voor een hogere prijs sterker.
Verhalen vormen dus geen ‘zachte’ aanvulling op het aanbod, maar zijn harde economische waarde. In een sector waarin beleving centraal staat en bezoekers steeds meer zoeken naar betekenisvolle ervaringen, is een goed verteld verhaal misschien wel je meest waardevolle bezit.
Durf dus te investeren in de wortels van je concept – het verhaal – in plaats van alleen in de vorm.