Vorkmeer

Ontwikkeling visie op rol in beweegstimulering 0-4 jarigen

Ontwikkeling visie Vorkmeer

Regelmatig bewegen en langdurig stilzitten beperken is belangrijk voor de gezondheid en goede ontwikkeling van jonge kinderen. Aandacht voor houding, motoriek en bewegen zijn dus gevraagd als je als ouder je kind goeie basis wil geven voor een beweegzaam en gezond leven. Belangrijk voor een fysiek gezond leven maar een goeie beweegbasis heeft ook grote effecten op de toename van zelfvertrouwen, het gevoel van eigenwaarde en het omgaan met angst, stress en emotionele stoornissen. Én je ontwikkelt er makkelijker sociale vaardigheden mee en je gaat cognitief beter functioneren. Niet gek dus dat Stichting Vorkmeer – welzijnsorganisatie in de gemeente Peel en Maas – dit een belangrijk thema vindt . Want Vorkmeer wil een bijdrage leven aan vitale gemeenschappen, zodat bewoners naar eigen behoefte en inzet deel uit kunnen maken van het goede leven in Peel en Maas. Maar welke rol past je dan op een thema als het stimuleren van bewegen bij 0-4 jarigen? 

Daar heb ik onderzoek naar gedaan. Door beweegadviezen en -normen te inventariseren en in gesprek te gaan met partijen als het consultatiebureau, kraamzorg, bibliotheek, gemeente en kinderbeweegcentrum. Van daaruit heb ik een beeld gevormd van hoe er invulling wordt gegeven aan de diverse beweegadviezen en in kaart gebracht  waar gaten zitten. Vervolgens hebben we binnen Vorkmeer een goed gesprek gevoerd over waar dan ondersteuningsvragen leven die ook aansluiten bij de visie en de waarden van Vorkmeer. Om tenslotte een concreet document op te leveren van waarmee Vorkmeer in overleg met de gemeente Peel en Maas richting kan geven aan haar inspanningen op dit thema.

“De communicatie-achtergrond van Ivo, zijn scherpe blik, de vraag achter de vraag stellen en zijn gedegen manier van rapporteren maakten het tot een hele fijne samenwerking. Daarnaast stuur je natuurlijk ook iemand op pad namens Vorkmeer en wilden we zeker weten dat hij dat deed met de juiste visie voor ogen. Dat was bij Ivo in goede handen. Zo zie je maar: opdrachten die een beetje buiten iemands kader lijken, blijken door de juiste competenties en persoonlijkheid heel erg passend. Wij zijn heel erg blij met het resultaat”.
Josine van Loon

Verhalen in actie

Toeristisch Recreatief Platform Peel en Maas